ZAPIEKANKA GRYCZANO-SZPINAKOWA Z POMIDORAMI:
- 200 g kaszy gryczanej
- 5 ząbków czosnku
- 1 jajko
- 250 g mrożonego szpinaku
- marchewka ugotowana w bulionie (akurat miałam :) )
- 2 plasterki sera żółtego
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka oleju
- 1 pomidor
- sól, pieprz ziołowy
- bazylia, majeranek
Kasze ugotować na sypko w osolonej wodzie. Szpinak dusić. Dodać do niego rozgnieciony, podsmażony na łyżeczce oleju czosnek. Dodać sól i pieprz, dusić aż do wyparowania wody. Wymieszać kaszę ze szpinakiem. Dodać jajko, drobno pokrojoną marchewkę, jogurt naturalny, przyprawy i drobno pokrojony ser żółty. Naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną oleju. Wyłożyć do niego masę szpinakowo-gryczaną. Ułożyć na wierzchu pokrojone plasterki pomidorów. Posypać pieprzem i solą. Piec 25-30 min w 180 stopniach Celsjusza.
Całość to około 1070 kcal.
Całość to około 1070 kcal.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz