poniedziałek, 24 czerwca 2013

Zapiekanka gryczano-szpinakowa

Pyszna, sycąca, zdrowa. Polecam.

ZAPIEKANKA GRYCZANO-SZPINAKOWA Z POMIDORAMI:
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 jajko
  • 250 g mrożonego szpinaku
  • marchewka ugotowana w bulionie (akurat miałam :) )
  • 2 plasterki sera żółtego
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 pomidor
  • sól, pieprz ziołowy
  • bazylia, majeranek


Kasze ugotować na sypko w osolonej wodzie. Szpinak dusić. Dodać do niego rozgnieciony, podsmażony na łyżeczce oleju czosnek. Dodać sól i pieprz, dusić aż do wyparowania wody. Wymieszać kaszę ze szpinakiem. Dodać jajko, drobno pokrojoną marchewkę, jogurt naturalny, przyprawy i drobno pokrojony ser żółty. Naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną oleju. Wyłożyć do niego masę szpinakowo-gryczaną. Ułożyć na wierzchu pokrojone plasterki pomidorów. Posypać pieprzem i solą. Piec 25-30 min w 180 stopniach Celsjusza.


Całość to około 1070 kcal.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz