Pomidory nadziewane kaszą jęczmienną i szpinakiem:
- 9 łyżek kaszy jęczmiennej
- 9 pomidorów
- 1/2 cebuli (pokrojonej w drobną kosteczkę)
- 2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
- 2 łyżeczki oleju
- 150 g mrożonego szpinaku
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz czarny, suszony majeranek, suszona bazylia, ostra papryka w proszku
Sos sojowo-jogurtowy:
- 100 g jogurtu greckiego
- 1 łyżka sosu sojowego
- sok z wydrążonych pomidorów
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
Kasze ugotowałam w osolonej wodzie.Odstawiłam do wystudzenia. Pomidory umyłam, odkroiłam kapelusze, wydrążyłam miąższ do dużej miski. Nadmiar soku przelałam do szklanki (będzie potrzebny do sosu). Na patelni rozgrzałam 1 łyżeczkę oleju, wrzuciłam pokrojony drobno miąższ i kapelusze. Dodałam cebulkę i czosnek. Smażyłam do częściowej redukcji płynów.
Zdjęłam z ognia, zostawiłam do ostudzenia. Doprawiłam solą, pieprzem, ziołami. Wydrążone pomidory posypałam solą i postawiłam "do góry nogami", aby wyciekł nadmiar soku. Szpinak rozmroziłam (użyłam do tego mikrofali). Wymieszałam kaszę, szpinak, i podsmażone pomidory razem.
Dodałam łyżkę sosu sojowego i ostrej papryki. Blachę nasmarowałam łyżeczką oleju. Piekarnik nastawiłam na 160 stopni. Wypełniłam pomidory farszem. Farszu nakładałam z górką. Ułożyłam na blaszce. Piekłam w 160 stopniach przez 20 min.
W czasie gdy pomidory się piekły zrobiłam sos. Na patelnię wylałam sos, który odlałam z wydrążonych pomidorów, łyżkę sosu sojowego i doprowadziłam do wrzenia. Dodałam przyprawy. Gotowałam 2-3 minuty. Do miseczki wyłożyłam jogurt grecki, dodałam do niego sos z patelni, energicznie wymieszałam.
Pomidory podawałam na gorąco z sosem.
Pomidory podawałam na gorąco z sosem.
Jeden nadziewany pomidor ma ok. 85 kcal.
Cały sos to 140 kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz