wtorek, 30 lipca 2013

Pulpety z bobu

Przysięgam, że to już ostatnie zdjęcia w tak beznadziejnej jakości. A na pocieszenie:


PULPETY Z BOBU:

  • 0,5 kg bobu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 jaja
  • odrobina oliwy do wysmarowania blachy
  • sól, pieprz
  • curry, papryka ostra, czosnek granulowany (można pominąć)

Bób ugotować, ostudzić i zmielić razem z łupinami. Dodać drobno pokrojony, albo przeciśnięty przez praskę  czosnek, jaja, bułkę tartą i przyprawić. Formować pulpety. Kłaść na wysmarowanej oliwą blasze. Mi z podanych porcji wyszło 17 średnich pulpecików. Piec 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. 

Jeden pulpet to ok. 36 kcal.

Ja podawałam je z 100 g ugotowanego makaronu spaghetti z twardej pszenicy, oraz z połową sosu z jednej cebuli zeszklonej na łyżeczce oliwy, z dodatkiem obranego, pokrojonego pomidora z przyprawami. Całość niczym wegetariańskie, dietetyczne spaghetti z pulpetami :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz