PULPETY Z BOBU:
- 0,5 kg bobu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 jaja
- odrobina oliwy do wysmarowania blachy
- sól, pieprz
- curry, papryka ostra, czosnek granulowany (można pominąć)
Bób ugotować, ostudzić i zmielić razem z łupinami. Dodać drobno pokrojony, albo przeciśnięty przez praskę czosnek, jaja, bułkę tartą i przyprawić. Formować pulpety. Kłaść na wysmarowanej oliwą blasze. Mi z podanych porcji wyszło 17 średnich pulpecików. Piec 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Jeden pulpet to ok. 36 kcal.
Ja podawałam je z 100 g ugotowanego makaronu spaghetti z twardej pszenicy, oraz z połową sosu z jednej cebuli zeszklonej na łyżeczce oliwy, z dodatkiem obranego, pokrojonego pomidora z przyprawami. Całość niczym wegetariańskie, dietetyczne spaghetti z pulpetami :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz