poniedziałek, 8 lipca 2013

Cukiniowe placuszki

Na lekkie śniadanie:


CUKINIOWE PLACUSZKI:


  • mała cukinia (ok 300 g)
  • 2 jaja
  • 3 łyżki mąki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • suszona bazylia

Cukinie zetrzeć wraz ze skórką na tartce na grubych oczkach. Posolić, odstawić na chwilę. Po kilku minutach cukinię wycisnąć z nadmiaru wody, dodać resztę składników, dokładnie wymieszać. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Ja kładłam dwie łyżki  masy na jednego placuszka. Polecam jeść je na ciepło z odrobiną masła i pomidorem lub np. z jogurtem naturalnym.

Z podanych porcji wyszło mi 6 placuszków.
Jeden placuszek to 55-60 kcal.







Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz